درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 08:01:4 FA | AR | PS | EN
تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن            صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان            خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا             اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند             تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان            سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            






تاریخ نشر: 1392/8/14 - 07:59:39
تعداد بازدید: 1295
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

ژورنالیسمـ کمپرادور و عوامل پیدایش آن
ژورنالیسمـ کمپرادور و عوامل پیدایش آن

نویسنده: علیرضا رحیمی

مقصود از ژورنالیسمـ کمپرادور نوع منش و روش ارتزاق سیاسی و اقتصادی افرادی است که منافع اقتصادی و سیاسی‌شان با منافع سیاسی بیگانگان پیوند خورده است. این افراد نقش بورژوازی کمپرادور در عرصه اقتصاد را ایفا می‌کنند.

بورژوازی کمپرادور

مفهومـ بورژوازی کمپرادور در اقتصاد سیاسی مفهومـ شناخته‌شده‌ای است. این مفهومـ به بخشی از بورژوازی کشورهای کمترتوسعه ‌یافته اشاره دارد که در پیوند اقتصادی با بورژوازی کشورهای پیشرفته شکل گرفته است.  پیوند اقتصادی این دو گروه - یعنی بورژوازی کمپرادور و بورژوازی خارجی - همبستگی منافع  سیاسی آنها را درپی دارد و از این طریق، بورژوازی کمپرادور را به عامل سیاسی بورژوازی خارجی در کشورهای کمترتوسعه‌ یافته بدل می‌کند. بورژوازی کمپرادور معمولـاً به دو دسته تجاری و صنعتی  تقسیمـ می‌شود.

بورژوازی کمپرادور تجاری نقش دلـال کالـاهای وارداتی از کشورهای پیشرفته یا دلـال مواد خامـ صادراتی مورد نیاز این کشورها از جوامع کمترتوسعه‌ یافته را برعهده دارد؛ اما بورژوازی کمپرادور صنعتی کارگزار تولیدی کارخانه‌های مادر در جوامع کمتر‌توسعه ‌یافته است. وی به مدد سرمایه خارجی با بکارگیری نیروی کار و مواد خامـ محلی، کالـاهای مشابه با کالـاهای کارخانه‌های مادر را - البته با حفظ سلطه و کنترل سرمایه‌ای و تکنولوژیک شرکت مادر-  در کشورهای کمترتوسعه‌یافته تولید می‌کند و درنهایت، سود حاصل را با شریک خارجی تقسیمـ می‌کند.

بورژوازی کمپرادور رقیب اصلی بورژوازی ملی در عرصه اقتصادی کشورهای کمترتوسعه‌یافته است؛ زیرا بورژوازی ملی خواستار تولید کالـاهای وارداتی در داخل و استفاده از سرمایه و تکنولوژی بومی (ویا بومی‌سازی تکنولوژی خارجی) برای تولید کالـاهای خارجی در داخل کشور است. تحقق خواسته بورژوازی ملی، سود بورژوازی کمپرادور را به‌شدت محدود می‌کند و تسلط آن را بر بازار بومی از میان می‌برد.

بنابراین، منافع بورژوازی کمپرادور در سلطه کالـاها و سرمایه خارجی بر بازار محلی است و درنتیجه، منافعش با منافع بورژوازری خارجی یکی می‌شود؛ به‌عبارت‌دیگر، تداومـ توسعه‌نیافتگی صنعتی کشورهای کمترتوسعه‌یافته، منافع اقتصادی بورژوازی کمپرادور را تأمین می‌کند و لذا این نوع از بورژوازی در ذات خود ضد توسعه و مخرب اقتصاد ملی است. در بسیاری از کشورهای کمترتوسعه‌یافته، بورژوازی کمپرادور به‌واسطه قدرت اقتصادی خود قدرت سیاسی قابل توجهی را کسب می‌کند و حتی ممکن است دولت را نیز در اختیار بگیرد. در این حالت است که دولتِ وابسته در آشکار‌ترین شکل خود جلوه‌گری خواهد نمود. در سده گذشته، نمونه‌های بسیاری از دولت‌های وابسته به‌ویژه در امریکای مرکزی و جنوبی شکل گرفتند.

ژورنالیسمـ کمپرادور

همانگونه که آنتونیو گرامشی مطرح کرده است، هر طبقه اجتماعی، روشنفکران پویای خویش را پرورش می‌دهد؛ ازاین‌رو، بورژوازی کمپرادور نیز بخش‌های فرهنگی مرتبط با خود را در جوامع مورد فعالیتش ایجاد می‌کند؛ اما منش کمپرادوری به حوزه این بورژوازی منحصر نیست و در سایرحوزه‌های سیاسی و فرهنگی نیز قدمتی دیرینه دارد؛ به‌عبارت‌دیگر، منش کمپرادوری لزوماً با بورژوازی کمپرادور مرتبط نیست و فقط بیانگر نوعی منش فرهنگی و سیاسی است که در خدمت بیگانه است.

در اینجا، مقصود نوع منش و روش ارتزاق سیاسی و اقتصادی افرادی است که منافع اقتصادی و سیاسی‌شان با منافع سیاسی بیگانگان و یا بهتر بگوییمـ حکومت‌های بیگانه پیوند خورده است. این افراد در عرصه سیاست و فرهنگ، همان نقش مخربِ بورژوازی کمپرادور در عرصه اقتصاد را ایفا می‌کنند. این افراد در تاریخ جوامع کمتر‌توسعه‌ یافته کمـ نیستند؛ اما آنچه در اینجا مورد نظر است، نوع خاصی از این منش است که در عرصه رسانه‌ای و ژورنالیستی بروز کرده و مقصود از آن، همان چیزی است که در اینجا با عنوان "ژورنالیسمـ کمپرادور" از آن یاد شده است.

وجه اشتراک ژورنالیسمـ کمپرادور با بورژوازی کمپرادور در این است که هر دو در کشورهای توسعه‌نیافته زمینه اجتماعی دارند. ژورنالیسمـ کمپرادور بیشتر در آن دسته از کشورهای کمترتوسعه‌یافته بروز می‌کند که منافع سیاسی آنها زاویه بیشتری با منافع کشورهای پیشرفته گرفته است. در این حالت، رسانه‌های کشورهای پیشرفته با اختیار کردن نیروهای سیاسی و فرهنگی مخالف رژیمـ‌های سیاسی کشورهای کمترتوسعه‌یافته ژورنالیسمـ کمپرادور را بنیان می‌نهند.

نمونه بارز آن، بخش‌های خارجی‌زبان رسانه‌هایی همچون بی‌بی‌سی و صدای امریکا هستند. این رسانه‌ها که پشتیبانی حکومت‌های انگلستان و ایالـات متحده را دارند، به‌ منظور تأمین اهداف سیاست خارجی این دو کشور در جوامع هدف ایجاد شده‌اند و با به خدمت گرفتن افراد تابع برخی از کشورهای کمترتوسعه ‌یافته این منظور را برآورده می‌سازند.

عوامل پیدایش ژورنالیسمـ کمپرادور

گفتنی است که حکومت‌های بیگانه و خدمتگزاران رسانه‌ای آنها نیستند که ژورنالیسمـ کمپرادور را می‌آفرینند. در شکل‌گیری و استمرار این نوع از ژورنالیسمـ چهار جریان نقش اساسی دارند:

1- حکومت‌های بیگانه که به علل گوناگون، منافعشان در کشورهای کمترتوسعه‌ یافته به خطر افتاده و از جنگ نرمـ به‌عنوان ابزاری کارآمد بهره می‌گیرند تا آرامش روانی جامعه هدف را به ‌منظور تأثیرگذاری بر مواضع نیروهای اجتماعی و تضعیف حکومت برهمـ بزنند. آشکار است که هرچه منافع ازدست ‌رفته کشورهای بیگانه در کشور هدف مهمـ‌‌تـر باشد، آنها نیروی بیشتری را دراین‌خصوص هزینه می‌کنند.

2- اصحاب رسانه‌ای تابع کشورهای کمترتوسعه ‌یافته که مخالف رژیمـ‌های سیاسی کشورهای خودند و به علل گوناگون نیروی خود را به خدمت کشورهای سلطه‌ جو درمی‌آورند. این افراد بهتر از هرکس دیگری می‌دانند که هیچ کشوری از سر صلح، دوستی، انسان‌گرایی و دموکراسی‌خواهی برای دیگران، منابع مادی و معنوی‌اش را در اختیار آنها  قرار نمی‌دهد.

بنابراین، چه بخواهند و چه نخواهند خدمتگزار منافع بیگانه‌اند. ممکن است آنها عمل خود را از این طریق توجیه کنند که می‌توانند ابزار‌های بیگانه را به خدمت خود درآورند، اما این امر به‌ سبب ناهمخوانی منافع ملی کشورها غیرممکن است و بیگانگانی که جنگ نرمـ را به‌ راه می‌اندازند و ابزارهای آن را کنترل و بر آن نظارت می‌کنند، اجازه چنین کاری را به آنها نمی‌دهند.

3- سیاست‌های نادرست حکومت‌های کشورهای توسعه‌نیافته و برخی گروه‌های سیاسی هوادار آنها که راه مقابله را در انسداد سیاسی می‌جویند. در اینجا با دو دسته کلی روبه ‌رو هستیم: دسته اول، اگرچه اصالت سیاسی خود را حفظ می‌کنند و منافع ملی را بر منافع جناحی ترجیح می‌دهند، در مواجهه با موضوع، شیوه‌های نادرستی را درپیش می‌گیرند. این دسته با عمق بخشیدن به نگاه امنیتی، دامنه تهدید امنیتی را تا زوایای زندگی خصوصی افراد گسترش می‌دهند و تلـاش می‌کنند با کنترل زندگی افراد و تسلط بر عرصه سیاسی، بر بحران فائق آیند.

دسته دومـ همین شیوه را با اهدافی دیگر در پیش می‌گیرند. این دسته به‌واسطه حضور مداومـ در عرصه سیاسی و اقتصادی، به منافع انحصاری‌ای دست یافته‌اند که حاضر به تقسیمـ آن با هیچ گروه و دسته‌ای نیستند. درهرحال، به ‌مرور زمان، سیاست‌های نادرست حاکمان چه‌بسا به مهمـ‌ترین علت شکل‌گیری این نوع از ژورنالیسمـ تبدیل شود. البته ناگفته نماند که ترکیب ژورنالیسمـ کمپرادور فقط به ناراضیان پیش‌گفته محدود نمی‌شود و فرصت‌طلبان سیاسی بخش دیگر این ترکیب را تشکیل می‌دهند.

4- تندروهای داخلی که با اتخاذ روش‌های افراطی و پرهیز از دوراندیشی و تدبیر، دستاویز لـازمـ را برای برقراری فضای امنیتی و سرکوب در اختیار نیروهای سرکوبگر قرار می‌دهند.

نتیجه

ژورنالیسمـ کمپرادور در بستری از تعارض میان قدرت‌های بزرگ و کشورهای معارض آنها متولد می‌شود. در پیدایش این جریان عوامل زیر دخالت دارند: سیاست‌های رسانه‌ای قدرت‌های بزرگ، سیاست‌های کشورهای معارض، رفتار افراطی جریان‌های اپوزیسیون، و پدیده خودوابستگی سیاسی که بخشی از اصحاب سیاست و رسانه را به رسانه‌های بیگانه پیوند می‌زند.

 راه‌های مقابله با این پدیده را می‌توان چنین برشمرد: جایگزینی تعصب و توهمـ با عقلـانیت و تدبیر، کاهش فشارهای سیاسی، اعتماد به جامعه، آزادی بیان و فضای نقد، ارتباط هرچه بیشتر میان حکومت و جامعه مدنی، آشکارسازی مخاطرات اصرار بر منافع انحصاری، تغییر چشمـ‌انداز امنیتی، پرهیز از افراط و تفریط، سیاست جذب مخالف، و اجتناب از روش‌های آشوب‌گرانه.

بدیهی است که جریان‌هایی که منافع خود را در ایجاد و تداومـ فضای متصلب قطبی‌شده می‌بینند، مانع راه‌های پیش‌گفته خواهند بود؛ اما باید توجه داشت که راه مقابله با این جریان‌ها از مسیر خدمتگزاری به بیگانه و تابعیت از منافع و سیاست‌های قدرت‌های بزرگ نمی‌گذرد. پیامد پیروی از این مسیر درصورت دستیابی به نتیجه، پیدایش نوعی دیگر از حکومت‌های وابسته است که همچون دولت برآمده از بورژوازی کمپرادور، استقلـال سیاسی را قربانی منافع خویش خواهد ساخت.

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1159






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه این کشور

تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن

صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان

خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا

اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.